Българската православна църква (БПЦ) успява да устои на вътрешнополитическия натиск. Така

...
Българската православна църква (БПЦ) успява да устои на вътрешнополитическия натиск. Така
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: БПЦ успява да устои на вътрешнополитическия натиск

Българската православна църква (БПЦ) съумява да устои на вътрешнополитическия напън. Така Милен Керемедчиев разяснява в специфичното студио на bTV „ Патриархът на България “ отношението на българската православна черква с останалите православни църкви.

„ В подтекста на спорните сигнали, които излъчват последните няколко български държавни управления през последните години, ролята на Българската православна черква на интернационалната сцена се усилва. Виждаме каква поддръжка и какво доверие в нея имат и българските жители “, разясни той.

Милен Керемедчиев счита, че точно това я прави обект на офанзиви от другите течения, които се налюбуват сега.

Той разяснява и противоборството сред политиката на Вселенския патриарх  Вартоломей и съветския патриарх Кирил. Според него Българската православна черква седи някъде сред тях и е въвлечена в тази омраза.  

„ Присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей е невиждано – до момента не е имало такова наличие при избор на български патриарх. Това демонстрира неговото изрично предпочитание нашата черква да има доста по-близки връзки с Вселенската патриаршия. И второ – това е знак, че би трябвало да се понижи въздействието на Руската православна черква в България “, сподели още той.

Милен Керемедчиев разяснява още, че у нас се следят от ден на ден украински духовни лица. Според него върху новият патриарх ще бъде указан сериозен напън за признаването на Украинската автокефална черква. 

„ Две тематики ще излязат на външнополитически проект. Първо – признаването на Украинската православна черква и ограничение на контактите с Руската православна черква. Второ – преразглеждането на връзките ни с Македонската православна черква и разбор на нейните все по-близки връзки със Сръбската православна черква “, сподели още той.

Той дефинира като неточност от външнополитическа позиция отхвърли на Светия синод да стане „ майка “ на Македонската православна черква. Това съгласно него е можело да се смекчи политическото напрежение посредством църквата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР